Skulle du gilla att bo i en röd liten stuga med vita knutar några meter från havet på en egen ö och paddla i ett naturreservat med massor av öar, skär, trånga passager och fantastiska klipphällar, utan andra människor och båtar? Då skulle du gilla den här turen!

Ledare: Peter Sjödin och Marit Blomqvist

Övriga deltagare: Andreas Eriksson, Staffan Kling och Lasse Grimler

Från vänster: Staffam, Andreas, Marit, Lasse, Peter

Lördag 15/10

Det här är en resa i första klass!

När vi kommer fram till Stendörren har vi erhållit kod till bommen så vi kan åka ända ner till Naturum och till bryggan för att sedan efter att ha lastat ur parkera på de egna parkeringsplatserna inne på området.

Från bryggan ser vi två små röda hus på Krampö några hundra meter bort, ett riktigt ”smultron ställe” och det är där vi ska bo. Förra gången jag paddlade förbi här stannade jag och fotograferade husen för att de låg så fint.

Till husen kommer vi senare, först ska vi ut och paddla. Det har varit blåsiga prognoser, 10-21 m/s som värst, och blåst 10-12 m/s på morgonen men har nu mojnat något. Vi är försiktiga och försöker gå skyddat så mycket som möjligt. Vi går Österut, in i sundet mellan Ringsön och Långön, äter lunch där sundet är som smalast och fortsätter sedan runt Långön och tillbaka till basen på Krampö. Det blev en del regn men som vi sa att har man väl kommit i torrdräkten så spelar det ingen roll, det var uppehåll när vi packade i och ur kajakerna vilket är det viktiga.

När vi är tillbaka och huset inte har någon el så gör vi en brasa, tänder ljus och fotogenlampor, inkvarterar oss och börjar förbereda middagen. Riktigt mysigt i skenet av levande ljus och värmen från sprakande brasor. ”Stora” huset har ett självcirkulerande värmesystem enl. gammal modell så det blir varmt i alla rum. Det blir en 3-rätters middag med vedugnsstekt nötstek som höjdpunkt. Därefter startade  ”diskmaskinen” betjänad av 2 man. Bra jobbat! Sen var det skönt att gå och lägga sig torrt, i en riktig säng, ute var det busväder.

Söndag 16/10

Vi startade med en gemensam frukost. Det har blåst även i natt men mojnat något på morgonen, för kvällen ligger en kuling varning. Vi beslöt att paddla i området öster om Krampö för att sedan gå in mot fastlandet söder om Krampö, under broarna och bort till Naturum för att avsluta. Det var kraftiga vågor på öppna havet som slog upp i kaskader när de gick mot bergen, vi klarade oss ändå bra och fick en fin paddling i sol, lugna vatten och väldigt vacker natur.

När jag tittade på vädret på kvällen så blåste det 19-23 m/s så vi hade tur, blåst på nätterna och ca 6-8 m/s på dagarna.

Tack Peter och Marit för en perfekt planerad och genomförd tur.

Ser fram emot nästa års paddling i Stendörren gör.
Lasse Grimler

——– övriga bilder ———

Kajakerna lastas vid Naturum

Längs sydänden av Långön

Avfärd från stugorna på söndagen

Paddling på söndagen

Paddling på lördagen – drygt 18 km

Paddling på söndagen – ca 10 km

Skribent: Lasse Grimler