2022 års Gourmettur gick av stapeln två veckor senare än tidigare upplagor och var den 15e i ordningen.

Turens två huvudledare var Fia Karlsson och Peter Östman vilka tillsammans med Håkan Söderberg satt samman en meny på temat “Italien”. Liksom tidigare år hade Peter S och Ingvar åkt upp dagen innan för att tinga lägerplats och sätta upp läger. Hård marknadsföring av Peter Ö och löfte om att detta skulle bli “Årets bästa tur” hade givit resultat och vi var nu ett förväntansfullt gäng på hela 19 personer som samlats vid klubbhuset i Västerås kl. 08:30 för gemensam avfärd mot Kloten.

Morgonen inleddes för de flesta av oss med lastning av kajaker vid klubbhuset. En snabb presentation innan avfärd visade att det var stor bredd av erfarenhet bland turdeltagarna; en hel del nya medlemmar men även några av “veteranerna” som aldrig tidigare deltagit på just en Gourmettur – Kul! Fia och Abel styrde upp arbetet med att se till att ingenting missats eller lämnats kvar i Västerås innan vi begav oss mot Kloten och samlingsplatsen vid stranden bakom kanotuthyrningen.

Höstens färger breder ut sig över Bergslagens vackra natur och vi sjösätter i Långvattnets södra ände med kurs norrut längs med sjöns östra strand. Den grå himlen och det blanka svarta vattnet kontrasteras av rika höstfärger i gult och orange från björk och asp i tallskogen som omsluter sjön. På vissa håll lyser marken rött av ljung. Otroligt vackert! Efter 5 km lugn paddling når vi lägret.

Vid kl. 15 bjöds det på ost, kex och ett glas bubbel vid lägerelden och vi uppdelades i fem mindre arbetslag med ansvar för matlagningen. Samtliga deltagare har medtagit friluftskök/köksgeråd och vi har dessutom mycket nytta av en stor muurikka-panna. All mat tillagas från grunden, inga halvfabrikat här inte, och det dröjer inte länge innan det sjuder av aktivitet i lägret: det rostas, sauteras, knådas, kokas, picklas och smörsteks. En fröjd för alla sinnen. Till förrätt bjuds en rostad tomatsoppa med smördegssnurror, vilken kort därefter följs upp av förrätt nummer två bestående av en flammkuchen med kantareller. Nu är smaklökarna ordentligt uppvärmda och vi är redo för huvudrätt nummer ett – en saffransrisotto med pilgrims- och blåmusslor. Nu mår man gott och det är dags för huvudrätt nummer två bestående av “Fias Pasta Salsiccia”. Matkoman kureras med en efterrätt av inkokta päron. Det är nu mörkt sedan länge. Kvällen avslutas med espresso, pralin och digestif. Lägerelden brinner in på småtimmarna.

Vi vaknar morgonen därpå till ljudet av regn på tältduken. Lägret packas ihop och vi beger oss  hem mot Västerås. “Årets bästa tur” hade utlovats och vi är nog många som vill instämma i det betyget. Tack till samtliga deltagare!

/Fredrik, Jonatan och Stefan

———————– Bilder av Diana och Peter S —————–

Förtruppen Ingvar och Peter S har tingat lägerplatsen redan på fredagen

Deltagarna anländer till Nothusudden

Peter S i kajaken på väg mot lägerplatsen

Det börjar bli trångt med kajaker på stranden

Först lite tilltugg innan matlagningen påbörjas

Diana vid muurikkan

Tina och Abel tillagar smördegssnurror på muurikkan

Alla njuter av flammkuchen

Tillagning i mörker